Sağlıklı beslenme denilince akla gelen ilk şeylerden biri meyve ve sebze tüketimidir. Üstelik bu besinlerin ortasında kanser hücreleriyle savaşanlardan yaşamı uzatanlara kadar pek çok faydalı besin bulunuyor. Peki bunların hangi sebze ve meyveler olduğunu biliyor musunuz? İşte hayatınızı uzatmak için her gün yemeniz gereken beş yiyecek.
Not: İçerikte yer alan bilgilerin hiçbiri bir teklif değildir. Bu içerik, bahsi geçen gıdalar üzerine yapılan araştırmaların derlemesidir. İlgili durumlarda mutlaka bir doktor veya beslenme uzmanına danışın.
Turpgillerden sebze tüketmenin bir faydası da, bu sebzelerin yüksek fitobesin içeriği nedeniyle iltihabı nötralize edebilmesidir.
2. Her gün bu meyvelerden yiyin.
Bir araştırma, dut meyvesi tüketmenin bilişsel performansı değiştirebileceğini, nörodejenerasyonun yaşlanma üzerindeki etkilerini önleyebileceğini ve kadınlarda bilişsel yaşlanmayı iki buçuk yıla kadar geciktirebileceğini gösteriyor.
3. Acıktığınızda bu kuruyemişleri meyvelerle veya tek başına yiyin.
Fındık tüketenlerin kalp hastalığından ölme ihtimalinin daha düşük olduğu bulundu. Ancak bu, sadece bu kuruyemişleri yemeniz ve diğer kuruyemişleri tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmez.
4. Zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin.
Ayrıca zeytinyağı, yaşla birlikte kısalan kromozomların uçlarındaki koruyucu kapaklar olan telomerleri koruyabilir. Ayrıca zeytinyağı, hücresel “temizleme” işlemlerini de harekete geçirir.
5. Günlük su alımınızın ortasında yeşil çay için.
100.000’den fazla Çinli katılımcı üzerinde yapılan bir araştırma, haftada en az üç kez yeşil çay içenlerin içmeyenlere göre ortalama on beş ay daha uzun yaşadığını buldu.
Kadınlar, özellikle menopoz öncesi ve sonrası dönemde düşmelerden kaynaklanan kırıklara karşı çok daha hassas hale gelir. Bu nedenle, yukarıdaki besinleri ve benzerlerini tüketmek, menopozun bu ve diğer rahatsız edici semptomları olan kadınlara yardımcı olacaktır.
Sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşlanmanın değerli bir parçası olduğunu unutmayın.