Haber

Türk-İş Açlık Sınırını 13 Bin 684 TL, Yoksulluk Sınırını 44 Bin 573 TL Olarak Açıkladı

TÜRK-İŞ Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ekim ayında 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını gösteren açlık sınırının 13 bin 684 TL olduğunu açıkladı.

TÜRK-İŞ, ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Ekim 2023 dönemi sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı 13 bin 684 TL olarak hesaplandı. Giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için gıda harcamaları ile diğer zaruri aylık harcamaların toplam bedeline karşılık gelen yoksulluk sınırı 44 bin 573 TL oldu. Tek çalışanın yaşam maliyeti ayda 17 bin 803 TL’ye çıktı. Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin asgari gıda harcamasındaki artış ise bir önceki aya göre yüzde 2,62 oldu. 10 aylık değişim oranı ise yüzde 68,3 olarak belirlendi.

‘EN FAZLA ARTIŞ KURU FASULYE’DE GÖRÜLDÜ’

Gıda ürünlerinde süt ve peynir fiyatları geçen ayki seviyesini korurken, yoğurt fiyatları ekim ayında yüzde 11 oranında arttı. Et fiyatları eylül ve ekim aylarında artmaya başladı. Ekim ayı itibarıyla kıyma 289 TL’ye, kuşbaşı dana eti 355 TL’ye satıldı. Bunun dışında Ankara’daki birçok yerel markette kıyma ortalama 332 TL’ye, kuşbaşı da ortalama 369 TL’ye satıldı. Geçen ay tezgahlarda 100 TL’ye satılan hamsi bu ay kısmi düşüşle 95 TL’ye satıldı. Tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 178 TL’ye satılmaya devam etti. Bu grupta en yüksek yüzdesel artış kuru fasulyede görüldü. Kuru fasulyede geçen aya göre ortalama yüzde 24 oranında artış yaşandı. Nohutta yüzde 10, yağlı tohumlarda (fındıkta) yüzde 8, yeşil mercimekte yüzde 15, kırmızı mercimekte ise yüzde 6 oranında artış görüldü. Bir önceki aya göre dana ve kuzu etinde yüzde 2, tavukta ise yüzde 8 artış yaşandı. Marketlerde yumurtanın ortalama fiyatı 4,30 TL olurken, 200 gram ekmek 7 TL’den satılıyor. Böylece geçen ay olduğu gibi 4 kişilik bir ailenin aylık ekmek gideri 735 TL olarak hesaplandı. Bu kümede en yüksek yüzdesel artış makarna fiyatlarında görüldü. Ekim ayında makarna fiyatları yüzde 12 oranında artarken; Pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatlarında geçen aya göre bir miktar artış yaşandı.

ISPANAK VE MARULDA YÜKSEK FİYAT DÜŞÜŞÜ

Taze sebze ve meyve grubunda bu ay ıspanak, kıvırcık marul gibi sebze fiyatlarında yüksek fiyat düşüşü gözlendi. Geçtiğimiz ay pazar tezgahlarında ortalama 25 TL’ye satılan kıvırcık marul, bu ay ortalama 15 TL’ye satıldı. Geçen ay ıspanak fiyatları ortalama 40 TL’den satılırken, bu ay pazar tezgahlarında 15 TL’ye satıldı. Semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, yeşil biber, salatalık ve karalahana fiyatları geçen ay da tezgahlardaki fiyatlarında kaldı. Ekim ayı itibarıyla ayva ortalama 40 TL fiyatla tezgahlarda yer alırken, bu ayın en düşük fiyatlı meyvesi ise 20 TL ile mandalina oldu. Sebzenin kilogram fiyatı ortalama 26,19 TL, meyvenin kilogram fiyatı ise 30,53 TL oldu.

Esansiyel yağ ürünleri grubunda ise petrol fiyatlarında geçen aya göre sınırlı bir artış yaşandı. Ekim ayında zeytinyağı ve tereyağı fiyatları yüzde 5 oranında arttı. Ayçiçek yağında yüzde 4’lük artış görüldü. Ankara’da zeytinyağının ortalama fiyatı 289 TL iken ayçiçek yağı ortalama 50 TL fiyatla raflarda yerini alıyor. Yeşil zeytin fiyatı eylül ayına göre yüzde 13 oranında artarken; Siyah zeytin, çay, pekmez, reçel ve bal fiyatlarında değişiklik olmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu